BİR HABER SINAVI SORUSU…


Bu kez sizlere bir “haber sınavı” sorusu yazıyorum. Kopya çekmek yok! Yazdığınız haberleri bana e-mail olarak göndermenizi bekliyorum. Değerlendirmeleri yine sizlere buradan yazacağım…


İŞTE SORU

Aşağıda bir trafik kazasına ilişkin bir muhabir tarafından alınan notlar yer alıyor. Bir haber muhabiri ya da editörü olarak bu notlardaki “yanlışları da düzelterek” günlük bir gazetede yayınlanabilecek nitelikte bir haber oluşturunuz.

Haberinizin bir üst başlığı, başlığı, spotu mutlaka olsun. Ayrıca eğer biliyorsanız; haber giriş tekniğini, haber yazma tekniğini ve aktarma yüklemlerini de ayrıca belirtiniz.

Haber yazmanız için size verilecek bilgiler şunlar:

- Ne: Adana’da Şıh Şamil Caddesi’ndeki kavşakta meydana gelen trafik kazası
- Ne zaman: Dün gece, saat 22:30 sularında…
- Kim: Yolun Karşısına Geçmeye çalışan 54 yaşındaki Ayşen Gülmez; 17 yaşındaki Temel Bilmez’nin kullandığı motosiklet (01 TB007), motosiklette bulunan kimliği belirlenemeyen ve kaçmış olan birisi daha mevcut.
- Nasıl: Gülmez, yolun karşısına geçmek isterken motosikletin çarpması sonucu başını çarparak ağır yaralanıyor, ameliyata alınıyor, ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamıyor. Ehliyetsiz ve alkollü olabileceği söylenen motosiklet sürücüsü de ağır yaralanıyor, hayati tehlikesi var. Motosiklet çarpmanın etkisiyle 25 metre sürükleniyor ve park halindeki bir otomobile çarparak durabiliyor.
- Görgü tanıkları: Motosiklet çok hızlıydı, sürücü kontrolü kaybetti. Ayşen Gülmez’in oğlu (Mahsun) da bundan 13 yıl önce aynı kavşakta bir motosikletin çarpması sonucu ölmüştü. Oğlunun öldüğü kavşakta kendisi de öldü.

YANITLARINIZI BEKLİYORUM

Aslında bir gazetemizde yayınlanmış gerçek bir olaya ait haberden kurgulanmış olan yukarıdaki notlar çerçevesinde oluşturacağınız haberleri 30 Ekim 2011 tarihine kadar bana e-posta yoluyla (eyuksel@anadolu.edu.tr ) adresine gönderebilirsiniz.

Kopya çekmek için değil belki ama yararlanmak için kaynak bir kitap isterseniz, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Medya ve İletişim Programı’nda işlenen “Haber Yazma Teknikleri” adlı kitabımızı tavsiye edebilirim.
---