DÜZELTME İŞARETLERİ VE ANLAMLARI

Yalnızca gazetecilikte değil, her türlü basılı metin üzerinde yapılan okumalarda kimi düzeltme işaretlerine ihtiyaç duyulur. Haber metnini yazan muhabir, düzelten editör ve onu sayfaya uyarlayan tasarımcının aynı işaret dilini kullanması gerekir.
  
Bu yazıda “çok yararlı” bir çalışmamı sizlere sunacağım: Düzeltme işaretleri ve anlamları… 


Yazıişleri müdürü  olduğum Anadolu Üniversitesi’nin haftalık kurumsal iletişim gazetesi Anadolu Haber’de uyguladığımız belli başlı düzeltme işaretleri ve anlamlarına ilişkin listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Gazete sayfalarının yayımlanmadan önceki bilgisayar çıktılarını bu işaret diliyle düzeltiyor ve sayfalara son halini veriyoruz.  

Gerek gazetecilikte, gerekse metin üzerinde yapılan değişikliğin söz konusu olduğu diğer uğraş alanlarında bu işaretlerin yararlı olacağını düşünüyorum.  

Listedeki işaretlerin -en alttaki ikisi hariç diğerleri- gerek muhabirler ve gerekse editörler tarafından yapılan düzeltmelerde ortak olarak kullanılabilir ve sayfa tasarımcısı bu işaretleri sayfa / metin üzerinde gerçekleştirebilir.  

Ancak en alttaki iki işaret, daha çok haberi denetleyen kişi tarafından haberi yazan ya da haberi doğrulamakla yükümlü editör tarafından yanıtlanması gereken sorulara ya da yeniden yazılması gereken yerlere işaret eder. Dolayısıyla bu kısımların muhabirler ya da editörler tarafından kontrol edilip yeniden yazılması ve daha sonra yeniden denetimden ya da düzeltme amaçlı okumadan geçmesi gerekir.  


Tarayıcınız bu resmin gösterilmesini desteklemiyor olabilir. 
---